Project omschrijving

Uitdaging : Welke structuur werkt

Welke organisatie structuur werkt het beste in onze situatie?

Zoals voor zoveel zaken, geldt ook voor (organisatie)structuur, dat er niet 1 is die ‘overal’ werkt. Het is situationeel wanneer bepaalde structuren meer of minder effectief zijn. Er was een tijd dat de traditionele- of hark structuur voor het grootste deel van de organisaties prima voldeed. Ieder deed z’n ding volgens z’n functiebeschrijving maar met weinig of geen inzicht in het geheel van een proces en nog minder in het belang van de output voor de keten.

De organisatiestructuur is de wijze waarop taken binnen een organisatie zijn verdeeld en de wijze waarop vervolgens afstemming tussen deeltaken tot stand is gebracht. Het heeft dus te maken met de verdeling van activiteiten over afdelingen en de taken van de werknemers.

Maar hoe richt je dat nou in op een manier die het beste past bij jouw organisatie?

Tegenwoordig hoor je steeds meer over zelfsturing, zelforganisatie en andere vormen van autonomie voor teams of zelfs gehele organisaties. Wat niet altijd duidelijk is, is hoe dat in de bestaande structuur in te passen of hoe te komen tot een effectieve geheel vernieuwde structuur.

We merken dat “oude principes” van organiseren in deze tijd niet meer voldoen omdat medewerkers van de verschillende generaties (babyboomers, X, Y, Z, millenials, etc) ook verschillende behoeften en wensen hebben waar het gaat om invulling van werk en privé en de gewenste manier van aansturing. 

Deze mechanismen maken het voor veel organisaties en managers lastig om te komen tot een structuur die optimale waarde genereert voor zowel klanten als medewerkers. Succesvolle bedrijven werken steeds vaker met hybride structuren, een combinatie van “oude” en nieuwe vormen van organiseren waarbij de focus ligt op het generen van waarde voor alle stakeholders.

Meer weten of klankborden over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie? 

Maak een afspraak voor een gesprek