Project omschrijving

Uitdaging : Doel bewust ondernemen

Doel bewust ondernemen - de APK voor ondernemers.

Hoe doel bewust onderneemt uw organisatie?

Wat is nu werkelijk het doel van uw organisatie? 

Het doel van een organisatie is iets anders dan het resultaat. Dus veel geld verdienen (of juist besparen) en flinke winsten maken is een prettige bijkomstigheid maar nooit een doel op zich. Of, zou in ieder geval nooit het primaire doel van een organisatie moeten zijn. 

Het doel geeft weer waar de organisatie voor staat, hoe deze zich onderscheidt van andere aanbieders van soortgelijke produkten of diensten.

Succesvolle organisaties werken vanuit hun eigen specifieke doel, hun “raison d’être”, het unieke bestaansrecht en de kernideologie waar zowel medewerkers als klanten, cliënten of burgers verbinding mee kunnen maken. Precies datgene wat uw organisatie uniek maakt.

Dit unieke doel, ook wel “purpose” genoemd, beschrijft waar de organisatie het nu eigenlijk voor doet. Wat de kernwaarden zijn en de werkelijke bestaansreden. Doel bewust ondernemen vormt de basis voor alle activiteiten in en van een organisatie. Zoals; veranderen en verbeteren, de manier van samenwerken, de stijl van leiderschap, de uitingen naar medewerkers en klanten, hoe medewerkers met elkaar en met de buitenwereld omgaan, om maar enkele aspecten te noemen.

 

Deze kernideologie, het waarom van de organisatie, maakt dat zowel medewerkers als klanten zich bewust of onbewust kunnen identificeren met de denkbeelden en kernwaarden en zich meer of minder thuis kunnen voelen en zich daadwerkelijk willen verbinden met dat waar de organisatie voor staat. 

Dit verbinden maakt het verschil tussen passieve of bevlogen medewerkers, of, zoals de Franse schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Exupéry het zo mooi heeft beschreven: 

Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee. 

Concluderend kan je zeggen dat de traditionele drie-eenheid “Strategy – Structure – Systems” niet meer past in het huidige tijdsbeeld.  Om blijvend het verschil te kunnen maken, zullen hedendaagse organisaties hun focus moeten verleggen naar “Purpose – Process – People”.

Ik wil meer weten over doel bewust ondernemen